Daisyluiten.nl maakt gebruik van cookies. De cookies zijn onder meer nodig voor een goede werking van het bestelproces in de webwinkel.

In onze webwinkel

Therapeuten verwijslijst

Spelen J HWil je graag Alle Sterren Van
De Hemel spelen bij
een therapeut in de buurt? Zie de therapeuten verwijslijst.

Nieuwsbrief/interesse nieuwe tool

Meld je aan voor de nieuwsbrief van
Daisy Luiten en/of maak je interesse kenbaar in de nieuwe tools voor hulpverleners: Ons Bestaan Op Een Bordje (rond ingrijpende gebeurtenissen) en Weg Van Elkaar (rond scheiding)!

captcha 

Therapeuten aan het woord: Henriët Kuiper (2)

Werk je met Alle Sterren Van De Hemel? Heb jij een ervaring die je wilt delen?
Laat het ons weten via ons contactformulier!

We horen graag jouw ervaringen!

Casus
Alle Sterren Van De Hemel en het overlijden van een vader na een scheidingHenriet Kuiper 2

Henriët Kuiper, Beeldend therapeut, kinder therapeut en supervisor, is werkzaam in de kinder- en jeugdpsychiatrie (leeftijd 5 t/m 18 jaar). 

 

David's vader overleed toen hij 4 jaar oud was

Moeder Louise en zoon David (13 jaar) komen samen bij Henriët. Het gezin bestaat verder uit nog een zoon (25 jr) en dochter (23 jr) die beiden uit huis zijn. Vader Jaap is overleden ten gevolge van alcoholmisbruik. 

 

Aanvullende informatie

Op het moment van sterven zijn de ouders gescheiden. David is 6 weken oud als de de ouders scheiden. Vader sterft als David 4 jaar is. Hij heeft vader nooit gekend. Zijn oudere zus en broer wel. David heeft er last van, voelt zich buitengesloten van het familieverhaal. Hij wordt op school gepest met insinuerende opmerkingen. Hij voelt zich onzeker, kan zich niet concentreren. Hij heeft geen verweer tegen de pesterijen omdat hij het werkelijke verhaal niet kent. Moeder geeft aan nooit erkend te zijn als weduwe ‘omdat ze toch al gescheiden waren’. Daarbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat de scheiding heeft plaats gevonden door de onhoudbaarheid en onveiligheid van de situatie en niet omdat er geen liefde meer is. Haar rouwverwerking is daardoor nooit op gang gekomen.

 

David hoort verhalen over zijn vader

Bij het spelen van Alle Sterren Van De Hemel wordt de heftigheid van de emoties vanaf de eerste worp duidelijk. David zit soms letterlijk te schudden van verdriet, verbazing en geschoktheid bij de verhalen van moeder. Moeder doet haar best zo gedoseerd mogelijk te vertellen waarbij ook háár emoties heftig zijn. Langzaam maar zeker ebt het hele heftige weg en kan David het verhaal van zijn gezin, zijn vader tot zich nemen. Hij leert zijn vader kennen. Hoort dat hij zijn vader nog een keer gezien heeft toen hij 2 was. Hoort hoe vader wel leuke dingen heeft kunnen doen met zijn broer en zus. De pijn van het gemis vermindert, het verdriet nog niet. Op een geven moment trekt David de kaart: heb je nog spullen of foto's van sterretje? Hij schudt van nee, hij heeft niks van zijn vader. Moeder knikt dat het klopt. En zegt: Ik heb nog een doos met spullen die ik nooit heb geopend. Die staat op zolder daar zitten foto's in. Er is ook een van jou met papa. Een week later vertelt David dat hij de foto heeft gezien en dat hij een beetje op zijn vader lijkt. Voor het eerst ziet hij een beeld van zijn vader! Nog weer later heeft moeder voor de verjaardag van David een fotocollage gemaakt met foto's van zijn vader voor op zijn nieuwe kamer. Eindelijk heeft vader een plek in zijn leven.

 

Op school gaat het langzaam iets beter, hij weet nu dat sommige dingen van de pesterij op waarheid berusten, hij kan het plaatsen. Hij heeft echter te weinig weerbaarheid om ertegen in verzet te komen, wat de reden is dat ik hem binnen onze organisatie doorverwijs naar een training sociale weerbaarheid.

 

Dankzij een intensief traject met ‘Alle sterren van de hemel’ heeft David zijn vader leren kennen en moeder de dood van haar man kunnen verwerken. Vader heeft nu de plek in hun leven die hij hoort te hebben, David is deelgenoot van het familieverhaal. Er zijn zeker 12 sessies geweest, om de twee weken.

 

Algemene ervaring van Henriët

"Het verhaal van Louise en David is een rauw verhaal met intense emoties die jarenlang opgekropt hebben gezeten. David hoorde in korte tijd heel veel over zijn vader. Verhalen die eigenlijk zijn leven lang speelden, hoorde hij in een tijdsbestek van een paar maanden. Dat is heftig. Ik heb de tijd heel streng bewaakt, David en Louise goed geobserveerd en soms na een half uur spelen het spel al stop gezet om te zorgen dat ze goed naar huis konden. Ook altijd benadrukt dat het na afloop van het spel belangrijk is om even tijd samen te hebben thuis, niet meteen door te hollen in de waan van de dag. Dat is goed opgepakt, vaak gingen ze na afloop een kopje koffie drinken bij de Hema en zorgde moeder dat zij de avond geen avonddienst had en David min of meer huiswerkvrij was."

 

Henriët Kuiper, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.