Daisyluiten.nl maakt gebruik van cookies. De cookies zijn onder meer nodig voor een goede werking van het bestelproces in de webwinkel.

In onze webwinkel

Therapeuten verwijslijst

Spelen J HWil je graag Alle Sterren Van
De Hemel spelen bij
een therapeut in de buurt? Zie de therapeuten verwijslijst.

Nieuwsbrief/interesse nieuwe tool

Meld je aan voor de nieuwsbrief van
Daisy Luiten en/of maak je interesse kenbaar in de nieuwe tools voor hulpverleners: Ons Bestaan Op Een Bordje (rond ingrijpende gebeurtenissen) en Weg Van Elkaar (rond scheiding)!

captcha 

Therapeuten aan het woord: Anke de Jong-Koelé

Werk je met Alle Sterren Van De Hemel?Anke de Jong Koel
Heb jij een ervaring die je wilt delen?
Laat het ons weten via het contactformulier!

We horen graag jouw ervaringen!

Therapeuten aan het woord: Alle Sterren Van De Hemel binnen het gezin, na het overlijden van een moeder

Anke de Jong-Koelé is Rouw- en verliestherapeut. Ze werkt met kinderen, jongeren en volwassenen in haar eigen praktijk in Zeist: Praktijk Virtus voor Rouw- en Verliesbegeleiding.

Arjans moeder overleed, het gezin viel uit elkaar
Arjan is een jongen van 15 jaar en komt uit een gezin van 4 kinderen waarvan hij de jongste is. Zijn broer en twee zussen wonen op zichzelf. Arjans moeder overleed toen hij 10 jaar was. Zij werd aangereden door een auto en was op slag dood. Arjan kwam bij mij toen hij 14 was en volledig was vastgelopen. Hij had grote problemen op school, was al een keer opgepakt door de politie en zijn vader wist niet meer wat hij met hem aan moest. Met Arjan had ik al eerder het spel Alle Sterren Van De Hemel gespeeld in een individuele sessie. Arjan vertelde mij in de individuele sessies dat hij zijn moeder erg miste en dat hij het gevoel had dat hun hele gezin uit elkaar viel. Vader had ruzie met zijn dochters, zijn broer kwam nog maar weinig thuis en het was stil in huis. Vandaar dat hij vaak op straat hing en kattenkwaad uithaalde. Vader was op zoek naar een nieuwe relatie en dat vonden de kinderen niet leuk. Van vader had ik al eerder gehoord dat hij en zijn vrouw niet meer zo’n goed huwelijk hadden maar dat wisten de kinderen nog niet. Dat maakte de situatie erg ingewikkeld.

Sessie met het gezin

Hoewel iedereen het heel spannend vond en aarzelde om mee te doen, kwam uiteindelijk het hele gezin bij elkaar om het spel Alle Sterren Van De Hemel te spelen. Ik ben gestart met iedereen op zijn gemak te stellen en te vertellen dat het voor iedereen spannend is maar dat mijn ervaring is dat men zich gaandeweg het spel makkelijker durft te uiten en ervaringen kan vertellen. De jongste van het stel, Arjan, mocht beginnen met de eerste vraag. Hij kende het spel al en trok een vraag waar hij direct heel veel over kon vertellen en dat brak het ijs bij de andere gezinsleden. Na de eerste ronde werd de sfeer minder gespannen en durfde men meer te vertellen. Het antwoord van de één was voor de ander ook weer reden om hierop te reageren en zo raakte men steeds meer in gesprek.

Het mooie aan deze bijeenkomst was dat de kinderen vooraf het gevoel hadden dat hun vader niet meer rouwde om hun moeder. Hij was immers druk aan het daten met andere vrouwen en sprak bijna nooit meer over hun moeder. Zij hadden het gevoel alleen te staan in hun rouwproces. Tijdens het spel bleek uit de verhalen van hun vader dat hij zijn vrouw erg miste en dat hij zich erg schuldig voelde over haar dood. Hij voelde zich erg eenzaam en was daarom op zoek naar een andere vrouw. Hij durfde dat tot nu toe niet te delen met zijn kinderen maar tijdens deze sessie kon hij dat gelukkig wel. Door het spelen van het spel kwam er meer begrip over en weer en zij spraken af om wat vaker even bij elkaar te vragen hoe het ging. In plaats van zelf in te vullen wat de ander dacht leerden zij door het spel ook de ander te bevragen.

Anke "Ik werk met kinderen, jongeren en hun ouders die een rouwproces doormaken. Het spel Alle Sterren Van De Hemel gebruik ik in individuele sessies om het gesprek aan te gaan met kinderen en jongeren zodat zij hun verhaal kunnen vertellen en aan de slag kunnen met hun verwerking. Ook speel ik het spel met gezinnen. Ieder gezinslid heeft andere herinneringen en gaat anders om met het verlies. Door middel van dit spel leren zij van elkaar de verhalen en komt er meer begrip voor elkaars reacties en pijn."

Anke de Jong-Koelé, ,www.virtuspraktijk.nl