Daisyluiten.nl maakt gebruik van cookies. De cookies zijn onder meer nodig voor een goede werking van het bestelproces in de webwinkel.

In onze webwinkel

Therapeuten verwijslijst

Spelen J HWil je graag Alle Sterren Van
De Hemel spelen bij
een therapeut in de buurt? Zie de therapeuten verwijslijst.

Nieuwsbrief/interesse nieuwe tool

Meld je aan voor de nieuwsbrief van
Daisy Luiten en/of maak je interesse kenbaar in de nieuwe tools voor hulpverleners: Ons Bestaan Op Een Bordje (rond ingrijpende gebeurtenissen) en Weg Van Elkaar (rond scheiding)!

captcha 

Therapeuten aan het woord: Patricia Kolvers (1)

Werk je met Alle Sterren Van De Hemel?Patricia_Kolvers_small
Heb jij een ervaring die je wilt delen?
Laat het ons weten via het contactformulier!

We horen graag jouw ervaringen!

Casus - Het overlijden van een ex-partner

Patricia Kolvers begeleidt als Bejegenkundig Therapeut regelmatig volwassenen in haar Praktijk voor Bejegenkunde in Almere.

Patricia:
“Ik gebruik Alle Sterren Van De Hemel, omdat het een fantastische ingang biedt om cliënten uit hun vaste, steeds hetzelfde, verhaal te krijgen. Door de vragen komen er andere herinneringen en andere verhalen naar voren. Het maakt hun verhaal compleet.

Wat ik iedere keer weer merk als ik het spel heb gespeeld met een cliënt, is dat dingen op hun plaats vallen. De cliënt ervaart rust en ruimte in zichzelf en chaos in het hoofd en schuldgevoelens verdwijnen.”

Jane’s ex-man overleed.
Jane (59) kwam bij mij, omdat ze zei dat ze vast bleef zitten in het verlies van haar ex-partner die ruim drie jaar geleden was overleden. Ze had last van schuldgevoelens. Jane heeft twee uitwonende kinderen.

In de eerste sessie bleek dat Jane verschillende vragen niet direct kon beantwoorden, ze was het vergeten. Bij de vragenkaart “Is er nog iets bijzonders gebeurd vlak voor het sterven?”, herinnerde ze zich plotseling een bijzonder gesprek met een onbekende vrouw die bij Jane kwam zitten aan het ziekenhuisbed van haar ex-man. Jane deelde haar verhaal met deze vrouw. Ze heeft haar daarna nooit meer gezien. Het vertellen van haar verhaal was een enorme opluchting. Later voelde ze zich schuldig naar haar ex-man, omdat ze ook minder mooie dingen over hem had verteld. Doordat Jane mij dit verhaal vertelde, besefte ze zich dat haar ex-man haar kant van het verhaal helemaal heeft kunnen horen. Voorheen zou hij zich hebben verdedigd en had zij haar verhaal nooit af kunnen maken. Jane heeft met haar kinderen over deze sessie gesproken en dingen nagevraagd.

De tweede sessie kwam er opnieuw iets bijzonders aan het licht. Bij de vraag of er nog iets was meegegaan in de kist, kon Jane zich eerst niets herinneren. Plots bedacht ze dat haar jongste dochter in de kist was gaan liggen toen de kist werd bezorgd om hem met familie te beplakken en beschilderen. Dit vond Jane heel bizar. Ik zei dat ik het juist zag als teken van liefde van haar dochter voor haar vader omdat ze wilde weten of de kist goed lag. Daarna kon ze er heel anders naar kijken. Dit heeft zij ook haar dochter verteld. Opeens werd de herinnering aan iets bizars omgezet naar een liefdevolle herinnering.

Bij de derde sessie kwam er veel meer humor aan te pas. Ook de herinneringen waren vrolijker. Het waseen hele luchtige sessie. Later vertelde ze me dat zij en haar kinderen nu juist de leuke herinneringen weer met elkaar deelden. Er kon weer gelachen worden om hun vader, die zelf ook veel humor had. De zware lading van wat er zich de laatste jaren voor zijn dood had afgespeeld was er niet meer.

Patricia:
“Het mooiste van het werken met Alle Sterren Van De Hemel is het onverwachte. Cliënten vertellen geen chronologisch verhaal, maar vanuit hun hart wat er op dat moment boven komt. Al lijken vragen soms op elkaar, dan blijkt de cliënt toch een heel ander antwoord te geven. Wat net zo waar is, als het andere antwoord.

Bij Jane is dat ook het geval. Door het spel te spelen ervaart ze ruimte in haar gevoel (hart) en in haar hoofd. De zware lading die op het verlies lag is minder geworden.”

Patricia Kolvers, www.bejegenkunde.nl