Daisyluiten.nl maakt gebruik van cookies. De cookies zijn onder meer nodig voor een goede werking van het bestelproces in de webwinkel.

In onze webwinkel

Therapeuten verwijslijst

Spelen J HWil je graag Alle Sterren Van
De Hemel spelen bij
een therapeut in de buurt? Zie de therapeuten verwijslijst.

Nieuwsbrief/interesse nieuwe tool

Meld je aan voor de nieuwsbrief van
Daisy Luiten en/of maak je interesse kenbaar in de nieuwe tools voor hulpverleners: Ons Bestaan Op Een Bordje (rond ingrijpende gebeurtenissen) en Weg Van Elkaar (rond scheiding)!

captcha 

Therapeuten aan het woord: Henriët Kuiper

Werk je met Alle Sterren Van De Hemel?
Heb jij een ervaring die je wilt delen?
Laat het ons weten via het contactformulier!

We horen graag jouw ervaringen!

Casus Alle Sterren Van De Hemel binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie

Henriët Kuiper, Beeldend therapeut werkzaam in de kinder- en jeugdpsychiatrie (leeftijden 5 t/m 18)
De behandelproblematiek waar Henriët binnen haar werk o.a. mee te maken heeft zijn gedragsproblemen voortkomend uit PDD-NOS (een aan autisme verwante contactstoornis). Binnen deze problematiek krijgt ze wel eens vragen rond rouwverwerking. Als kinderen met een psychiatrische achtergrond een geliefd iemand verliezen kan rouw nog complexer zijn dan het gewoonlijk al is. Of een op zichzelf staand verlies heeft geen aandacht gekregen waardoor heftige problemen bij het kind of gezin zijn ontstaan. 

Stefan’s vader ging dood toen hij 5 jaar was
Stefan (9) heeft PDD-NOS en is bij Henriët in behandeling voor hevige boosheid en fors grensoverschrijdend gedrag o.a. richting moeder en school. Tijdens de therapie blijkt dat Stefan, toen hij 5 jaar oud was, binnen een paar maanden zowel zijn vader, een goede huisvriend, een opa als zijn kat verloren had aan de dood. Dit heeft hij niet verwerkt. Ook zijn moeder is niet aan verwerking toegekomen. Naast het problematische gedrag van haar zoon, moest ze ineens een baan zoeken en moesten ze plotsklaps verhuizen. 

Stefan’s vader is overleden door een auto-ongeluk waarbij nooit duidelijk is geworden of het ging om zelfdoding of dat hij na zijn nachtdienst in slaap is gevallen achter het stuur.

Tijdens de eerste sessie waarin Alle Sterren Van De Hemel wordt gespeeld is moeder opgelucht en Stefan boos en opstandig. Hij wil niet praten over de mensen die dood zijn gegaan. Stefan steekt wel graag voor iedereen een kaarsje aan. Sommige vragen gaan goed, maar Stefan wil absoluut NIET op het vlakje begrafenis/crematie komen. Henriët staat toe om het vlakje over te slaan zodat hij in het spel blijft. Het is duidelijk dat hij dit ontzettend moeilijk vindt.

De sessie erna benoemt Henriët dat ze snapt dat Stefan het heel moeilijk vind om dit spel te spelen. Ze legt uit dat het hem zou kunnen helpen met zijn verdriet en boosheid. Stefan gaat onder de tafel zitten en weigert mee te doen. Moeder en Henriët spelen samen en betrekken Stefan erbij door onder de tafel te praten. Stefan doet alsof hij het niet hoort maar aan alles is merkbaar dat hij meeluistert. Moeder vertelt heel veel over vader, en wat vader voor leuke dingen met zijn zoon deed. Stefan begint van onder de tafel dingen te vragen, ook over minder leuke dingen die vader gedaan heeft (er is tenslotte niet voor niets aan zelfdoding gedacht). 

Langzaamaan komt Stefan erbij zitten. Het vlakje begrafenis/crematie moet nog worden vermeden, totdat Henriët de vragen laat ‘knutselen’. Moeder krijgt de vraag: “Mocht je * zien toen hij /zij in de kist lag?” Door de frontale aanrijding is dat niet mogelijk geweest. Moeder en Stefan komen op het idee om hem nu samen in de kist te leggen. Ze maken een kist van houtjes en vilt en versieren hem (diverse sessies). De pop in de kist krijgt hetzelfde lange haar en dezelfde kleur ogen als vader. En hij draagt de kleren die vader graag aan had. Henriët stelt af en toe een vraag, moeder geeft antwoord en zo komt er een dialoog tussen moeder en zoon op gang.

In de therapie spelen ze Alle Sterren Van De Hemel nog een aantal keer volgens de ‘regels’. Totdat Stefan niet meer wil. Hij vindt dat hij nu wel genoeg over de dood heeft gepraat. 

Henriët: “Ik denk dat hij wel een eindje is opgeschoten met het verwerken van al deze verliezen. Ik denk echter ook dat het, als hij het had gekund, voor hem helend was geweest er langer mee door te gaan. Het zat er op dat moment niet meer in. Zijn gedrag is een tijdje milder geweest. Toen hij in de pubertijd kwam veranderde dat helaas weer.”  

Henriët Kuiper, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
werkzaam bij Lentis/Jonx Winschoten/Stadskanaal, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.