Daisyluiten.nl maakt gebruik van cookies. De cookies zijn onder meer nodig voor een goede werking van het bestelproces in de webwinkel.

In onze webwinkel

Therapeuten verwijslijst

Spelen J HWil je graag Alle Sterren Van
De Hemel spelen bij
een therapeut in de buurt? Zie de therapeuten verwijslijst.

Nieuwsbrief/interesse nieuwe tool

Meld je aan voor de nieuwsbrief van
Daisy Luiten en/of maak je interesse kenbaar in de nieuwe tools voor hulpverleners: Ons Bestaan Op Een Bordje (rond ingrijpende gebeurtenissen) en Weg Van Elkaar (rond scheiding)!

captcha 

Therapeuten aan het woord: Joke Raaphorst

Werk je met Alle Sterren Van De Hemel?joke_xs
Heb jij een ervaring die je wilt delen?
Laat het ons weten via het contactformulier!

We horen graag jouw ervaringen!

Casus Ouderen

Joke Raaphorst, rouwcoach en ouderenadviseur, speelt Alle Sterren Van De Hemel met ouderen. Joke komt bij veel ouderen thuis en ervaart dat zij na het verlies van hun partner vaak een eenzaam bestaan lijden.

“Wat ouderen moeilijk vinden is het verdriet te delen met anderen, ze ervaren dat het zeker na een maand of drie over moet zijn. Bovendien wil men de kinderen niet steeds lastig vallen.

Het lijkt allemaal zo normaal. Samen oud worden en genieten. Toch kan daar plotseling verandering in komen, door ziekte en het overlijden van de partner. Mensen staan ineens alleen op, eten alleen en komen thuis in een leeg huis. Bij wie kan hij of zij terecht om op verhaal te komen?

Vertrouwen
In 2006 startte ik in Naaldwijk met een kleine groep Alle Sterren Van De Hemel. Het blijkt dat delen met anderen helpt. Voor mij is Alle Sterren Van De Hemel een waardevol hulpmiddel. Deelnemers beginnen soms angstig en zijn bang om te vertellen. Ze weten vaak niet hoe zij verder moeten met het leven. Alle Sterren Van De Hemel geeft vertrouwen om met elkaar te verbinden.

Via de huisarts ontmoette ik Jan omdat zijn vrouw Annie een jaar geleden was overleden. Tot voor kort ging het goed met Jan. Hij maakte zijn huis schoon en gezellig en kookte iedere dag. Na één jaar sliep Jan ineens slecht, huilde veel, had geen eetlust meer en zijn lichaam trilde van spanning. Hij heeft een leeg gevoel, er is geen aandacht meer voor zijn vrouw.

Troost
Tijdens Alle Sterren Van De Hemel trok Jan een kaartje waarop stond: ‘Wanneer heeft u voor het laatst samen gelachen?’ Hij keek de andere drie spelers aan en zag het weer voor zich, de worsteling onder de douche. Zijn vrouw helpen tot het laatst was een zware tijd. “Moet je ons nu samen zien” zei hij tegen haar. Dat gaf een verbonden gevoel. Samen lachen samen huilen.

Door dit bijzondere moment met de groep te delen zag Jan het beeld van Annie weer voor zich, kon zich over geven en kreeg een gekoesterde herinnering terug.

Het beklemmende gevoel dat Jan eerder had, maakte plaats voor een bevrijdend gevoel. Na diverse keren het spel te spelen met lotgenoten kon Jan weer slapen, at weer en had weer zin in het leven. Het gaf hem troost dat mensen geïnteresseerd zijn in zijn verhaal en dat hij de naam van Annie kon noemen.

Verbonden
Tijdens Alle Sterren Van De Hemel wordt gehuild maar ook gelachen en veel gedeeld. Deelnemers bellen elkaar. Na acht bijeenkomsten zijn zij met elkaar verbonden en klaar om de stap te maken om verder te gaan. Zij voelen zich niet meer alleen door het spelen van dit spel! Alle Sterren Van De Hemel is een uitstekend hulpmiddel om het verlies van een partner te verwerken!”

 

Joke Raaphorst (rouwcoach en ouderenadviseur), Honselersdijk
Neem contact op met Joke Raaphorst